пʼятниця, 14 вересня 2018 р.

Новопрокопівка: 75-ти річчя визволення села від нацистських загарбників

Пам’ять про вас в нашім серці живе: До Дня визволення Новопрокопівки від фашистського нашестя

Давно відгриміли залпи другої світової війни, але назавжди запам’ятався той жахливий день в історії людства, в історії нашої країни, у долі кожної родини - бо ніхто не залишився осторонь.
Минають роки, відлітають у вічність, 77 років злинуло з тих пір, як зловісним ворожим крилом накрило село Новопрокопівка, Токмацького району, війна.
Жорстока війна залишила у пам’яті людей незагойні рани, спопеляючи блискавкою, пронизала серця і душі, обпалила кожен дім і сім’ю, долю кожної людини. На превеликий жаль уже немає живих ветеранів у нашому селі, але пам`ять про них живе і буде жити. Сотні солдатів, офіцерів, партизанів і підпільників, сотні людських життів, розтерзаних війною, прийняла в себе новопрокопівська земля. Вони були представниками різних національностей, але навічно стали синами України.
Була в нашому селі сім’я: Літвіненко Сергія Фалимоновича і Ганни Петрівни. Він фронтовик, кував перемогу на фронті, проти фашистів і японців. Вона, будучи ще юною, працювала в господарстві, давала продукти для фронту. Служив він 7 років на дійсній службі. А вона разом з дорослими піднімала з розрухи господарство, своє село. Живуть серед нас тепер уже бабусі, дідусі, а колись це були гарні, стрункі дівчата, хлопці, у яких війна забрала їх юність. Це вони юними були вивезені в Німеччину гітлерівцями на примусові роботи. Це вони в голоді, в ненависті і тортурах, страждали на чужині. Це Давлад Петро Никифорович, Гордієнко Тетяна Пилипівна, Горбань Ганна Архипівна, Горбань Олександра Архипівна.
Життя в декілька стрічок. 1942 рік - маленька Марійка серед небагатьох смільчаків під кулеметним вогнем на ходу стрибає з німецького поїзда, щоб запобігти відправки в Німеччину. 1943 рік - Марійка в охороні Токмацького моторного заводу,  де випускали міни. Не по росту тяжка гвинтівка та пістолет натирає боки. 1944 рік - вона командир роти на відбудові розбомбленого фашистами Дніпрогесу. З війни не повернувся тато, а вдома на нього чекало п’ятеро  дітей. Загинули і троє рідних дядьків. Потім – заміж і 40 років праці в колгоспі ім. Шевченка, де з них 25 років була беззмінною ланковою. 20 років її портрет прикрашав дошку пошани біля контори колгоспу та районній - в м. Токмак. Все це про учасницю другої світової війни і ветерана праці 91 літню Кандибку Марію Андріївну, яка зараз присутня в цьому залі.
Багато теплих слів можна сказати про сім’ю Лось Петра Яковича і Віри Василівни. На долю Петра Яковича випали останні роки війни, ще зовсім юним, тільки що призваним в армію, він завершував війну, але ще й після закінчення, йому прийшлось  нести службу в армії ще багато років, оберігаючи спокій людей, які були виснажені після війни. Віра Василівна ще зовсім юною працювала в тилу, відновлюючи після руїн село і господарство. Тяжкі, голодні , холодні роки далися в знаки. Підірвалося здоров`я, голови покрила сивина і тільки в спогадах така далека юність повоєнних років…
Цілу ніч, 20 вересня, торохтіли мотоцикли, машини втікачів, на ранок, після короткої стрілянини і кількох вибухів, у село ступило радянське військо. Люди не відходили від гучномовців, слухаючи повідомлення інформбюро про події на фронтах, а для наших сіл настали вже мирні дні.
На них чекали! Чекали чоловіка, батька, коханого, сина… Але повернулися не всі – чорні хустини печалі ще довго покривали передчасно посивілі голови солдатських вдів. Скільки ж їх молодих, вродливих, убитих горем, залишилося жити самотньо. Скільки горя і сліз випало на долю наших дідів , батьків і прадідів. Ми повинні вміти і шанувати, любити і поважати те, за що вони боролися і перемогли.
Слава їм – живим і мертвим, що не шкодуючи свого життя, самовіддано працювали, заліковуючи рани, слава тобі, живучий, нездоланний народе.


За матеріалами сценарію до Дня визволення села Новопрокопівка - Петро КРОПИВА, фото автора



Немає коментарів:

Дописати коментар