четвер, 13 вересня 2018 р.

Чому виник конфлікт громади з владою навколо будівництва Токмацької БіоТЕЦ

11 вересня у Києві відбулася робоча зустріч делегації від м. Токмак  з народними депутатами України від ПП ВО «Батьківщина» Іваном Кириленком, Сергієм Соболєвим, Іваном Крулько та керуючим партнером  IVT Investments Ігорем Тинним і одним із засновників групи компаній "Укртепло" Іваном Надєїним, який очолює її наглядову раду.
Тема зустрічі – незаконне, на погляд мешканців мікрорайону «Ковальський», що у Токмаці будівництво БіоТЕЦ.
На самому початку зустрічі Іван Кириленко зазначив, що зелена енергетика в Україні на сьогоднішній день має дуже велике значення на фоні теми підвищення тарифів на природний газ і тому попросив сторони зустрічі конструктивно та безамбіціозно обговорити проблематику будівництва ТЕЦ у Токмаці.
Ігор Тинний, власник ТЕЦ, під час зустрічі визнав, що порушення все таки були – було забито у котлован дещо більше палей  від запланованого (на сьогодні забито 120 паль) і винуватця покарано – його звільнено з роботи і підприємство має сплатити штраф у розмірі кількасот тисяч гривень до державного бюджету України. Крім того, продовжив пан Тинний, будівництво наразі на вимогу шеститисячної громади мікрорайону призупинено і він готовий до діалогу з мешканцями задля своєї бізнесової мети – будівництво БіоТЕЦ саме на тій земельній ділянці, що виділена депутатами Токмацької міської ради 17 січня 2018 року у розмірі 4,1 Га з дотриманням вимог чинного законодавства. Крім того він пояснив, що своєї вини не вбачає, бо діяв у відповідності до вимог і рішень міської влади, яка попередньо йому пропонувала три земельні ділянки, але вибір впав саме на цю, бо вона ідеально підходить - поруч знаходяться комунікації, трубопроводи тепломережі, електромережі, тощо. Крім того, зазначив І. Тинний, у Токмаці запрацювала громадська приймальня для роботи з населенням.
Новиною для токмачан стало і те, що Ігор Тинний придбав, з його слів, компанію ТОВ «Інвестиційна компанія ЕНЕРГО - АЛЬЯНС», якою свого часу керувала Ірина Зальотіна, і саме якій надавалася в оренду відома земельна ділянка на тридцять років за цільовим призначенням: для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій (землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення). Саме ця компанія надавала в суборенду земельну ділянку компанії «Придніпровська БІОТЕС», яку привів у Токмак депутат Запорізької обласної ради, голова Наглядової ради ТОВ «Токмак Солар Енерджі» Олександр Рєпкін, зі слів директора Придніпровської БІОТЕС Ярослава Мартинова на зустрічі з мешканцями мікрорайону «Ковальський» 01 серпня 2018 року.
Чим цікавилися токмачани у присутніх на зустрічі? Рішення про передачу в оренду земельної ділянки пройшло на позачерговій сесії Токмацької міської ради 17 січня 2018 року близько 17:00 години, сесія почалася о 16:00, і в цей же день!!! було укладено відповідний договір без попередніх висновків екологічного аудиту відповідно до вимог чинного законодавства України, яке зобов’язує власника, Токмацьку міську раду, провести аудит до прийняття рішення про передачу землі в оренду орендарю.
Крім того Ігор Тинний не зміг відповісти на питання «Якого класу шкідливості ТЕЦ?», бо токмачани вважають, що другого, посилаючись на повідомлення інженера – еколога Придніпровської БІОТЕС Оксани Компанієць на тій же зустрічі з громадою 01 серпня 2018 року, а відповідно до цього відстань від об’єкту до житлової зони повинна бути не менше ніж 500 метрів, а не 350, як заявляє забудовник.
Питна вода. Іван Надєїн був здивований, що станція буде використовувати питну артезіанську воду в своїх промислових цілях, посилаючись на технічні умови з місцевим водоканалом. Не зрозумілим був доведений присутнім і об’єм цього водоспоживання. Озвучувалися цифри спочатку 20 - 40, потім 50 і навіть 4 кубічних метри на годину.
Стосовно розміру орендної плати близько 120 тис грн./рік. Ігор Тинний заперечив її низький рівень тим, що він не може впливати на Токмацький депутатський корпус  і міського голову, як депутати вирішили – стільки він і платить.
Чим все закінчилося. Сторони вирішили, що представники мікрорайону нададуть письмові запитання до забудовника, а той, у свою чергу, надасть письмові обґрунтовані відповіді.
Після вирішення усіх спорів з громадськістю, за умови наявності всіх дозвільних документів «на руках», забудовника ніщо не зупинить в питанні будівництва БіоТЕЦ у Токмаці та вводу її в експлуатацію.
Але все таки насторожує той факт, що аналогічного об’єкту в Україні, для порівняння, не існує. Це перший проект у нашій державі.

І, підводячи підсумки, Іван Кириленко зазначив, що вбачає користь від цієї зустрічі, сторони мають цивілізовано домовитись і не допустити фізичного протистояння на будівельному майданчику у Токмаці.


Немає коментарів:

Дописати коментар