вівторок, 25 квітня 2017 р.

Звернення депутатів Токмацької районної ради до Токмацького міського голови та депутатів Токмацької міської ради щодо врегулювання майнових відносин

                                                                                        Додаток до рішення
                                                                                                             Токмацької районної
                                                                                                             ради від 21.04.2017 №13


         Доводимо до Вашого відома, що між Токмацькою районною та Токмацькою міською радами, протягом року та до сьогоднішнього дня продовжуються судові розгляди. Предметом спору є спільна сумісна власність. Об’єкти  нерухомого майна за адресами Запорізька область, м. Токмак, вул. Революційна, 55 (Токмацька Центральна районна лікарня) та Революційна, 45 (адміністративна будівля та гаражі) є спільною сумісною власністю Токмацької міської та районної рад. Ця обставина підтверджується відповідними рішеннями цих рад. Так рішенням двадцять шостої сесії Токмацької районної ради четвертого скликання №5 від 06.03.2006 року «Про затвердження уточненого переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, м. Молочанська Токмацького району» було підтверджено право спільної сумісної власності Токмацької районної ради та Токмацької міської ради на майно міської Ради народних депутатів (адміністративний будинок та гаражі) та центральну міськрайлікарню (КУ Токмацька ЦРЛ) на підставі рішення Токмацької міської ради народних депутатів від 29.10.1992 року №5 «Про розподіл майна комунальної власності Токмацької міської ради народних депутатів». Аналогічним рішенням тридцятої сесії Токмацької міської ради п’ятого скликання №14 від 19.07.2007 року «Про уточнення переліку об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Токмак та спільної власності» було затверджено Додаток 2, згідно з яким Комунальна установа «Токмацька центральна районна лікарня, адміністративна будівля та гаражі належать до об’єктів спільної власності Токмацької міської та районної рад». Ця обставина підтверджує той факт, що співвласники у 2006-2007 роках, уточнюючи перелік спільного майна, у своїх рішеннях охоплювали всі об’єкти на території  КУ «Токмацька ЦРЛ» та адмінбудівлю з гаражами по вулиці Революційній, 45.
        Відповідно до ч.1-2 ст. 368 Цивільного кодексу України співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.  Розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Рішенням двадцять п’ятої сесії шостого скликання Токмацької районної ради №23 від 27.12.2012 року «Про уповноваження на вчинення правочинів відносно розпорядження спільним сумісним майном» Токмацька районна рада уповноважила Токмацьку міську раду на вчинення правочинів щодо спільного майна з обов’язковим погодженням проектів цих документів. Таким чином, будь які дії, які спрямовані на реєстрацію права власності, поділ або виділення спільного майна тощо, повинні вчинятися спільно.
       05 лютого 2016 року районною радою отримано інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за суб’єктом права – Токмацькою міською радою. Згідно з вищезазначеною довідкою державними реєстраторами реєстраційної служби Токмацького міськрайонного управління юстиції у Запорізькій області були видані свідоцтва про право власності на нерухоме майно:
- від 21.08.2015 року на об’єкт нерухомого майна загальною площею 5754,6 кв.м за адресою м. Токмак, вул. Революційна, буд. 55К
- від 27.11.2014 року на об’єкт нерухомого майна загальною площею 2643,9 кв.м за адресою м. Токмак, вул. Революційна, буд. 55Б
- від 26.07.2012 року об’єкт нерухомого майна загальною площею 3787,5 кв.м за адресою м. Токмак, вул. Революційна, буд. 45.
        Керуючись нормами чинного законодавства України та чітко усвідомлюючи, що видача свідоцтв на право власності Токмацької міської ради не може бути законною, оскільки кожна дія щодо спільного майна повинна вчинятися спільно, або за згодою обох співвласників, Токмацька  районна рада була змушена звернутися до суду за захистом своїх майнових прав та інтересів.
       На початку 2017 року Токмацька міська рада звернулася до Токмацької районної ради з пропозицією щодо врегулювання спору шляхом укладання  мирової угоди на наступних умовах:
  1. Виконавчий комітет Токмацької міської ради зобов’язується укласти з Токмацькою районною радою договір оренди строком на 49 років з орендною платою 1 грн. на рік на приміщення та гаражі, які використовуються Токмацькою районною радою за адресою м. Токмак, вул. Революційна,45
  2. Виконавчий комітет Токмацької міської ради при виділенні за адресою м. Токмак вул. Центральна 55К житла громадянам вимушено переселених із зони АТО, зареєстрованих в м. Токмаку, зобов’язується виділяти житло в тому числі громадянам вимушено переселених із зони АТО, зареєстрованих в Токмацькому районі.
  3. Виконавчий комітет Токмацької міської ради зобов’язується використовувати приміщення за адресою вул. Центральна,  55Б переважно для розміщення організацій,установ, та підприємств, які обслуговують мешканців міста Токмак та Токмацького району.
  4. Токмацька районна рада відмовляється від адміністративного позову до державних реєстраторів.
       Розглянувши та оговоривши умови мирової угоди між депутатами та посадовими особами Токмацької районної ради дійшли до висновку, що Токмацьку районну раду не влаштовують вищезазначені умови угоди, Токмацькій районній раді все ж таки необхідне право власності, яке в неї незаконно відібране.
     З огляду на вищезазначене, звертаємось до Вас, як до влади в м. Токмаку, розглянути пропозицію депутатів Токмацької районної ради щодо врегулювання конфліктної ситуації, яке зачіпляє майнові інтереси Токмацької районної ради, шляхом мирних переговорів. Пропонуємо наступне:
1. На наступній сесії визнати рішення Токмацької міської ради від 31.01.2017 року №15 «Про скасування пунктів деяких рішень Токмацької міської ради у зв’язку з невідповідністю їх вимогам ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»» таким, що втратило чинність. Органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Ненормативні правові акти місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вони вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, а тому не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання.
2. Серед будівель майнового комплексу Центральна районна лікарні є 2 будівлі, на які документально підтверджено право спільної сумісної власності. Відповідно до ст. 372 Цивільного кодексу України майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними, крім випадків, установлених законом. Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Сподіваємось на Вашу згоду щодо виділення часток будівель, на які зареєстровано право спільної сумісної власності.
3. Передати із спільної сумісної власності Токмацької міської та районної рад у спільну власність територіальних громад сіл, м. Молочанська Токмацького району будівлю терапевтичного корпусу, що знаходиться за адресою м. Токмак, вул. Центральна, 55І
4. Виділити частку в натурі будівлі акушерського корпусу, що знаходиться за адресою м. Токмак, вул. Центральна, 55В та присвоїти будівлі поштову адресу. Передати із спільної сумісної власності Токмацької міської та районної рад у спільну власність територіальних громад сіл, м. Молочанська Токмацького району вищезазначену будівлю.
5. На сьогоднішній день діє договір оренди нерухомого комунального майна № 1 від 10.01.2017 р., укладений між Управлінням комунальної власності Токмацької міської ради та Комунальною установою «Центр фінансового та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Токмацької районної ради Запорізької області.
Предметом договору є вбудоване нежитлове приміщення загальною площею 425,60 м², розташоване за адресою: м. Токмак, вул. Центральна, 27/2.
Фактично дану площу займають три неприбуткові установи галузі освіти району, що фінансуються з державного та районного бюджетів:
-          Відділ освіти Токмацької РДА;
-          Комунальна установа «Центр фінансового та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Токмацької районної ради Запорізької області;
-          Комунальна установа «Районний методичний кабінет» Токмацької районної ради Запорізької області.
Вищезгадані комунальні установи створені рішеннями сесій Токмацької районної ради в 2014 році та являються правонаступниками всіх юридичних, фінансових та майнових зобов’язань та матеріально-технічного забезпечення районного методичного кабінету, господарчої групи та централізованої бухгалтерії відділу освіти Токмацької районної державної адміністрації Запорізької області.
Згідно договору оренди нерухомого комунального майна № 1 від 10.01.2017 р. орендна плата за користування приміщенням складає 11707,35 грн. (без урахування ПДВ).
У зв’язку з вагомим значенням для жителів Токмацького району діяльності комунальних установ галузі освіти району та з нестачею коштів на фінансування закладів освіти, депутати Токмацької районної ради звертаються до Вас з клопотанням про перегляд суми орендної плати, а саме встановлення пільгової орендної плати в розмірі 1 грн. в рік.
6. Пропонуємо укласти чотирьохсторонній договір про оренду приміщень за адресою м. Токмак, вул. Центральна, 45 між Токмацькою міською радою та райдержадміністрацією, районною радою та профспілкою АПК з орендною платою у розмірі 1 гривня на рік терміном на 49 років з обов’язковим нотаріальним посвідченням.
Також, крім орендної плати для Комунальної установи  «Центр фінансового та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Токмацької районної ради просимо зменшення  орендної плати для таких установ як відділ культури і туризму РДА, районна бібліотека та УСЗН РДА.


З повагою,
Депутати Токмацької районної ради
VII скликання




Немає коментарів:

Дописати коментар