субота, 23 березня 2019 р.

Експерти: У другий тур виходять Тимошенко і Зеленський, цю тенденцію вже не зламати


У другому турі виборів президента України зустрінуться Юлія Тимошенко та Володимир Зеленський. Про це говорять результати соціологічного дослідження, яке провели центри «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременко.
Згідно опитування, перша сімка кандидатів виглядає так:
·         Володимир Зеленський – 29.4%
·         Юлія Тимошенко – 17.2%        
·         Петро Порошенко – 14.9%     
·         Анатолій Гриценко – 10.7%        
·         Юрій Бойко – 10.4%  
·         Олег Ляшко – 5.8%  
·         Олександр Вілкул – 4.9%
Соціологами опитано 2047 респондентів по всій країні з 11 по 18 березня методом особистого інтерв’ю.
Політичний консультант Сергій Биков відзначає, що Тимошенко має рівномірну підтримку в усіх регіонах окрім південного сходу. Але на його думку, після об’єднання з Сергієм Тарутою частина виборців Володимира Зеленського на південному сході перейде до Юлії Тимошенко:
«Дослідження проводилось до того, як Сергій Тарута підтримав Юлію Тимошенко. Їх об’єднання надсилає сигнал у Південний та Східний регіони, що «Тимошенко своя». Об’єднання команд Тимошенко з промисловцем, який створює робочі місця та легально працює – потужний фактор для консервативного південно-східного виборця. Потенційні виборці Зеленського будуть дивитись у бік Тимошенко, оскільки до цього не знали, кого підтримувати», констатує Сергій Биков.
Політконсультант має сумніви, що Президент увійде до трійки лідерів. Люди зневажливо ставляться до Петра Порошенка через підозри у мародерстві:
«Судячи з фокус-груп, Президент навіть не на третьому місці. Йому не допомогли ані підкуп, ані адмінресурс. Люди відчувають зневагу до посадовця, який наживався на війні», — заявив Сергій Биков.
Політоллог Андрій Багінський відзначає, що вже п’яте поспіль соціологічне дослідження фіксує програш діючого презмдента вже у першому турі:
«Дослідження знаних соціологічних агенцій, цього разу — УІСД Яременка та Соціомоніторинг, показує, що у другий тур виходять Тимошенко та Зеленський. Березень став переломним, тому що вийшов на пік скандал «Свинарчукгейт», викрито схеми підкупу з залученням адміністративного ресурсу, опозиція на чолі з Тимошенко інціювала імпічмент у парламенті. Все це суттєво послабило рейтинг влади. Навіть поведінка Президента на мітингах показує нервовий стан у кандидата та його оточення», — коментує Андрій Багінський
З оцінкою експерта погоджується і політолог Микола Спірідонов. Він зазначає, що дослідження соціального моніторингу збігається з тенденціями інших центрів:
«Більшість соціологічних досліджень показують, що у другий тур виходять Юлія Тимошенко і Володимир Зеленський. Це дослідження не стало винятком. Гучний скандал в Укроборонпромі боляче вдарив по рейтингу Порошенка і фактично перекреслив його шанси на переобрання», — заявляє Микола Спірідонов.
Політичний консультант Сергій Биков відзначає, що українці стали сприймати соціологів як агентів «сітки Порошенка». Майже 60% людей погоджувались говорити з соціологами. На думку Бикова, це надвисокий результат. Зазвичай, з соціологами спілкувались 25 – 30% людей:
«Після розкриття алгоритму підкупу виборців багато українців стали сприймати соціологів як агентів Порошенка. Вони кажуть, що готові підтримати Президента, щоб отримати гроші за бюджетною програмою «турбота»», говорить Сергій Биков.
Нагадаємо: журналістські розслідування викрили, як функціонує «сітка» скупки голосів для провладного кандидата. Агітатори під виглядом соціологів дізнаються, хто готовий підтримати Президента на виборах, складають список людей та передають до місцевої адміністрації. Губернатор, міський голова, голова району розпоряджається видати людям зі списку по 1000 грн за програмою «турбота». Гроші на цю програму надходять із державного у місцевий бюджет.



Немає коментарів:

Дописати коментар