четвер, 14 березня 2019 р.

Українська повстанська армія – відповідь нескореного народу

У всіх областях України відкривається виставка в рамках відзначення 75-річчя створення Української повстанської армії "УПА – відповідь нескореного народу". Виставка розповідає про антинацистський та антирадянський спротив ОУН та УПА.

Вже відбулися відкриття в Луцьку, Дніпрі, Одесі, Тернополі, Чернігові, Ужгороді. Планується відкриття в інших містах країни, зокрема у Токмаці виставка відкрилася 13 березня у міському краєзнавчому музеї.
На 24 стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час.
"На цій виставці можна побачити матеріали, які зберігалися в справах, що їх енкаведисти збирали як трофейні матеріали після боїв з УПА, у кримінальних справах, які велися проти підпільників. Вони дають можливість реконструювати антинімецьку боротьбу УПА. Це тільки маленька частинка матеріалів, що зберігаються в нас та висвітлюють, що відбувалося в буремні роки Другої світової", – зазначив директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.
Інформаційно-просвітницькі стенди розповідають про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу. Виставка створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом "Тюрма на Лонцького", Галузевим державним архівом Служби безпеки України.
"Уперше ця виставка про УПА показує всі етапи репресій радянської влади проти родин членів ОУН і УПА, які розгорнулися на Західній Україні з лютого 1944 року. Згадуються долі десятків тисяч примусових виселенців на чужину. Окремою сторінкою у виставці розкрито продовження боротьби членів ОУН і УПА у радянських концтаборах. У експозиції розповідається про тих повстанців, що організовували найбільші повстання політичних в’язнів ГУЛАГу в Норильську, Воркуті та Кенгірі. Результатом цієї боротьби став крах тоталітарної системи та розвал СРСР", – наголошує кандидат історичних наук  Леся Бондарук.
У березні 1944 року вирушив перший ешелон зі Здолбунова, що на Рівненщині, з першими виселеними членами родин поставців. У виставці можна побачити інформацію щодо того, скільки осіб вивезли – йдеться про 187 тисяч людей, які були членами родин бійців УПА.

На фото: учні ДНЗ «Багатопрофільний Центр ПТО» відвідали Токмацький міський краєзнавчий музей

Немає коментарів:

Дописати коментар