четвер, 22 березня 2018 р.

Мандрівочка околичними тротуарами


Після зими, коли почала танути промерзла земля, потекли вулицями потоки води. І як добре токмачанам ходити центром міста, вимощеним тротуарною плиткою. А ось околиці цим похвалитися не можуть. Коли ми вирішили пройтись віддаленими вулицями, у всій «красі» відкрилися нам околичні тротуари.
На вулиці Дружби за перехрестям з Мостовою добрячий шмат жахливої дороги, так само і тротуар тут втратив асфальт, і під час дощу тут ходити проблемно. Щоб пройти від «сорокового» магазину до «десятого», за «сухих» умов можна було б зрізати маршрут, а зараз по Горіховій (колишня Свердлова) йти не ризикуємо, бо там аж чвакає і на дорозі, і на тротуарі. По Мостовій до Комарівсього мосту дорога вся у вибоїнах. Навіщо пішоходу дорога, спитаєте? Бо тротуар непрохідний: праворуч частково, зліва – суцільна багнюка. Тож іти доводиться по проїжджій частині.
Далі – вулиця Заливна, що повністю виправдовує свою назву, залита водою. По тротуару нормально йти неможливо і по дорозі теж, але можна пройти тільки по… бордюрчику, балансуючи, як акробати у цирку. Найбільш красномовною є місцина на перехресті Заливної з вулицею Енгельса. Ех, бачив би це класик! Думаю, що на його батьківщині у німецькому Вуперталі Енгельс-штрассе виглядає трохи краще, ніж токмацька вулиця його імені.
Чим вище піднімаємось по Широкій (Пархоменка), тим сухіший тротуар. І вже по вулиці 14 вересня йти можна без проблем. Втім, не довго тривала радість нашого походу, бо вже спускаючись по Вокзальній до містка бачимо, що й тротуар, і вся проїжджа частина повністю перегороджені
калюжами. Якраз у цьому місці зрадницьки почав підтікати журналістський черевик. І як тільки тут люди живуть та добираються до садків, магазинів, на роботу?
Угору по Вокзальній дорога суха, по тротуару ніхто не йде. Чи асфальт зліз, чи не було його там ніколи, чи то багнюка з проїжджої частини його замулила? Рідко який пішохід дійде тротуаром до середини Вокзальної. Тож ідуть по проїжджій частині навперейми з автомобілями, а рух тут досить жвавий. Те ж саме й на Привокзальній. Тротуар є, але о цій порі року, певно, він і не потрібен — якщо не калюжі, то вгрузаєш у багно. А біля нафтобази взагалі тротуару немає, пішоходам доводиться йти прямо по проїжджій  частині, притискаючись до бетонної огорожі. За довгі роки ми вже звикли до таких тротуарів, але ж так не повинно бути! Як гадаєте?

Віталій Голод.

Немає коментарів:

Дописати коментар