четвер, 22 березня 2018 р.

Інтерактивна екскурсія-гра в стінах Токмацького краєзнавчого музею


    Музей це осередок культури,центр популяризації історії краю та невичерпне джерело виховання дітей та молоді. В музеї поєднується цікавий пізнавальний процес з приємним та корисним відпочинком, особливо коли проходять цікаві науково-просвітницькі заходи: зустрічі з цікавими людьми, майстер-класи з традиційних видів мистецтва, виставки. Основним видом сприйняття музейної експозиції є екскурсія, яка, як правило проводиться в традиційній лекторській формі: екскурсовод розповідає-відвідувачі слухають, дивляться, можуть задавати питання.
    На сучасному етапі актуальним став пошук нестандартних, оригінальних форм та методів роботи з відвідувачами задля реалізації головної освітньої функції музею, якою є, перш за все формування інтересу та розширення знань відвідувачів з історії рідного краю.
   2 березня 2018 року в Токмацькому краєзнавчому музеї була вперше проведена інтерактивна екскурсія-гра в залі етнографії для школярів. У ній взяли участь учні 2-а класу ЗОШ №1 м. Токмака зі своєю вчителькою Ткаченко Я.А. Діти виконували різноманітні завдання та змагалися за звання ерудитів.
   Вони побували в ролі юних етнографів, фольклористів. Учні завзято розгадували старовинні українські загадки, самостійно класифікували етнографічні експонати, тримали в руках і розпізнавали старовинні предмети народного вжитку, знайомилися з елементами українського традиційного костюму, демонстрували знання з історії рідного краю. Наприкінці екскурсії діти переможці отримали подарунки.
   Використання інтерактивних та ігрових методів в екскурсії дозволило залучити дітей до активного пізнавального процесу, підштовхнуло до самостійного пізнання, посилило гостроту сприйняття  інформації, а також зробило екскурсію більш цікавою та різноманітною.
  Впровадження інтерактивних методів передбачає, деяким чином, самостійне сприйняття музейного матеріалу відвідувачами, а також активну взаємодію  екскурсантів з музейною експозицією. Це порушує сталий закон музеїв: «руками не чіпати».
   Проведена екскурсія залишила у дитячій свідомості яскраві враження про відвідування музею та викликала бажання пізнавати історію рідного краю .

Сухорукова Л.В., старший науковий співробітник Токмацького краєзнавчого музею
                                           
                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар