середа, 25 січня 2017 р.

Скорочення штатної чисельності ЦРЛ, ставки єдиного податку у 2017 році, дефіцит місцевого бюджету



24 січня відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань економічного розвитку, бюджету та фінансів. Присутні та комісія під головуванням Ігора Мащенка розглянули планові питання черги денної чергової сесії Токмацької міської ради. Але поговоримо про таке.
16 січня було проведено зустріч з підприємцями міста. Метою зустрічі було обговорення ставок податку для першої та другої групи платників єдиного податку. Усі підприємці були запрошені до діалогу і свої пропозиції надавали  на розгляд виконкому та депутатських комісій. 23 січня відбулася ще одна зустріч з цього питання і вже 24 січня «бюджетна» комісія прийняла рішення винести на розгляд сесії запропоновані в ході дискусії ставки єдиного податку на 2017 рік для І групи у розмірі 6 % від прожиткового мінімуму, для ІІ групи (крім оптової торгівлі)  встановити 10 % ( проти 12% у 2016р.),  для «оптовиків» - 12%  від мінімальної заробітної плати. Зі слів Андрія Мамчака – заступника міського голови в м. Молочанськ для другої групи встановлено 15% і для 90% підприємців Токмацького району встановлено 20% і не збираються переглядати, 2017 рік – рік легалізації «тіньової» праці, додав чиновник. Для довідки – у 2016 році до міського бюджету від підприємців надійшло майже 7,5 млн. грн.  від єдиного податку, а у разі прийняття депутатами нових ставок дохідна частина бюджету зменшиться майже на 523 тис. грн. В ході роботи комісії свої пропозиції вніс і Бойко Євген Костянтинович – начальник Токмацької ОДПІ Головного управління ДФС у Запорізькій області та пообіцяв підприємцям свою підтримку.
Також комісія доповнила список пільговиків на сплату податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки учасниками АТО, що на даний час перебувають в зоні проведення антитерористичної операції.
Незрозуміла ситуація виникла, коли під час роботи комісії депутати дізналися, що по Токмацькій ЦРЛ видано наказ про оптимізацію ліжкового фонду, читай скорочення штату. Ніхто з присутніх про нього не чув, тому справедливо вимагали пояснень у влади, присутня на засіданні в.о. головного лікаря КУ Токмацької ЦРЛ  С.С. Шапран  також приховала цей факт і відмовлялася на цю тему говорити. Ситуацію прояснив А. Мамчак. Він сказав, що саме С. Шапран підписала наказ ще 20 січня, але відмовився надати його депутатам і присутнім представникам ЗМІ для ознайомлення, доповівши, що з наказом без проблем можна ознайомитись в ЦРЛ, а це його екземпляр і… було знищено першу сторінку документа, решту мені вдалося сфотографувати. Більш детально про цю подію а також з текстом наказу можна ознайомитись в мережі Інтернет за адресою http://pkropiva.blogspot.com/.
Бюджет. Діла невтішні. Прогнозований його дефіцит станом на 24 січня складає близько 38,5 млн. грн., власними силами місту треба заробити 60 млн.грн. із 124 млн.грн. дохідної частини бюджету, якої вистачить лише на заробітну плату, харчування і медикаменти – зазначив головуючий.  Що з цим робити – обговорили присутні на засіданні комісії. З дефіцитом приймати бюджет забороняє бюджетний кодекс України. При формуванні дохідної частини бюджету враховано всі наявно можливі резерви – докладає фінансове управління, акцизний податок з реалізації пального у 2017 році відмінений, а це було 6,5 млн. грн. у 2016 році. Депутат Роман Нанівський підняв питання ремонту токмацьких доріг за рахунок цих «акцизних» грошей, бо вперше за них чує, але отримав відповідь, що ці гроші зараховуються до загального фонду і використовуються відповідно до затвердженого бюджету.
Остаточну крапку з бюджетним питанням поставить рішення всіх депутатів Токмацької міської ради на черговій сесії.

Петро Кропива














Немає коментарів:

Дописати коментар