субота, 12 вересня 2020 р.

Ілля Гроздєв: «Село - це завтрашній день України»

Вже давно відомо, що у Запорізькій області у селі Нове Пологівського району - колишнього Токмацького знаходиться найбільший у Європі кизиловий сад. Його площа складає 14 га і наразі там завершився збір врожаю.

Ілля Гроздєв
Наші журналісти зустрілися з директором фермерського господарства "Токмацьке -2011" , основним видом діяльності якого є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, Гроздєвим Іллею Дем'яновичем, який пояснив, що кизиловий сад у Новому посадили в 2013 році. Місце для нього спеціально не підбирали, просто у засновника саду і власника підприємства - Сергія Ольшанського там була земля, на якій він вирішив вирощувати кизил. Наразі у саду близько 12 000 дерев.

Новенці вирощують органічний кизил, тобто без використання хімічних добрив, через що дерева вимагають особливого догляду.

Ілля Дем'янович зазначив, що на підприємстві він працює вже десять років, у цьому році - ювілей, а взагалі у Новому живе та працює з 1988 року.

Розпочав роботу головним зоотехніком у колишньому дослідному господарстві "Токмацьке", яке у 2005 році очолив. А у 2010 році за пропозицією власника очолив "Токмацьке-2011".

Наразі у підприємстві збір врожаю закінчився, підготовка ґрунту йде до завершення і попереду посівна кампанія.

В планах засіяти до 900 га озимих зернових культур: близько 790 га пшениці, 150 га ячменю, 50 га гірчиці. До посівної все готове - чекаємо на сприятливі погодні умови, які наразі нас не радують, пояснює Ілля Дем'янович.

Стосовно погодних умов, то і в цьому році вони були не сприятливими для сільгоспвиробників Токмаччини. Так, наприклад, озимий горох, на який підприємством покладалися великі надії, зиму "пережив" нормально, але весняні 9-ти-11-ти градусні морози зробили свою справу - урожай безповоротно втрачено, 60-ти гектарне поле просто передискували.

Стосовно зернових, то у цьому році "взяли" у середньому по 35 центнерів "на круг". Соняшник "дав" від 17 до 22 центнера - і все це примхи цьогорічної погоди.

По врожаю кизилу (сад плодоносить тільки третій рік) - планувалося зібрати врожай з усієї площі саду у розмірі до 50 тон, але отримали всього близько 25, які вже стовідсотково реалізовано. Кизил цвіте досить рано - на початку березня і тому морози не дали деревам якісно запилитися.

Перевірка кизилу з
Сергієм Богомолом
Стосовно 14-ти гектарного кизилового саду, то їм третій рік поспіль опікується Сергій Дмитрович Богомол - директор саду, агроном та майстер на всі руки разом зі своїм маленьким колективом. Доглядають ще й теплицю, де вирощуються помідори для власного вживання.

Протягом останніх п'яти років від держави практично ніякої допомоги підприємство не отримало, справлялися самі, говорить Ілля Дем'янович. Під закладку саду намагалися прийняти участь у відповідних програмах, але потім зрозуміли, що все це марно і.. просто понадіялися самі на себе, всі фінансові витрати  "лягли на плечі" власника.

Але не все так погано - кизиловий сад ранньою весною відвідують організовані підприємством багаточисельні екскурсії. Адже цвітіння кизилу - неймовірне і красиве видовище, порівняти яке можна тільки з цвітінням японської сакури.

Тобто популяризація кизилу йде, бо відомо, що кизил називають шайтановою ягодою або чоловічою, він має безліч лікувальних властивостей і тому Сергій Ольшанський створив власну торгову марку "Famberry", під якою випускає кизилову продукцію: компоти, варення, морс, соуси, пастелу. Вперше новенську ягоду можна було побачити на прилавках супермаркетів Києва та Запорізької області у 2019 році.

Враховуючи вищенаведене Ілля Дем'янович Гроздєв підвів підсумки - повідомив нам, що має наміри балотуватися в депутати Токмацької міської ради на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року з метою представляти інтереси сільської території у створеній Токмацькій територіальній громаді, куди увійшла і Новенська сільська рада у результаті реформи децентралізації.

Він розуміє, що більшість депутатів у раді буде з міста Токмака і тому вкрай важливо залишити працездатною всю сільську соціальну сферу, яка на сьогодні непогано працює. Він категорично виступати проти закриття ФАПу, школи, дитячого садочка у рідному селі. Такої, можливої "оптимізації", він не підтримує.

Ілля Гроздєв йде в депутати від ПП ВО "Батьківщина", членом якої є з 2005 року, та додає, що не розуміє деяких кандидатів, що "бігають" з партії в партію перед кожними черговими / позачерговими виборами.

У Іллі Дем'яновича є переконання, що всі ми повинні думати про село, бо це завтрашній день України - нашої Батьківщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар