неділя, 20 вересня 2020 р.

ЛЮДМИЛА БУДОВСЬКА: «СЕЛО – ЦЕ ОПОРА ГРОМАДИ»

Неймовірно гарного осіннього дня наші журналісти відвідали селянське фермерське господарство "Україна", яким керує Людмила Будовська.

Нещодавно господарство знаходилося у нашому рідному Токмацькому районі, але тепер його адреса - село Очеретувате Пологівського району.

Біля офісу в оточенні винограду, малини, молодих сосен зручно розташувалисяулюблені квіти господині - рози. Нами відразу відчулося жіноче керівництво.

Після закінчення Оріхівського сільськогосподарського технікуму, розпочинає розповідь пані Людмила, в 1974 році вона з чоловіком Анатолієм за розподілом приїхали в село Очеретувате тоді Токмацького району.

Свою трудову діяльність вона розпочала у колгоспі "Україна" касиром, потім бухгалтером, далі бухгалтером відділу, звільненим головою профспілкової організації колгоспу, а у 1994 році загальними зборами працівників була обрана головою правління колгоспу "Україна".

Розпочинати роботу було досить тяжко, господарство було занедбане, з півроку не виплачувалася заробітна плата селянам.

У 2001 році відбулися загальні збори у місцевому клубі, де пролунала пропозиція йти на паювання, але для цього треба було згуртовуватися цілими родинами, родичами тощо задля отримання землі, сільськогосподарської техніки, бо землю треба чимось обробляти.

Більшість з 660-ти чоловік підтримали цю пропозицію. Так було створено селянське фермерське господарство "Україна", але за збереження назви довелося "трішечки повоювати".

Крок за кроком продовжувалася щоденна тяжка селянська праця.

Стараннями Людмили Андріївни та її однодумців господарство зміцніло. На сьогодні у господарстві в наявності, зокрема, чотири американські трактори "John Deere", два бельгійських комбайни "New Holland" і на цей рік є непогані плани в питанні оновлення сільськогосподарського парку техніки.

Без нової сучасної сільгосптехніки техніки сучасне фермерське виробництво неможливе. На думку Людмили Будовської зараз на селі величезна проблема із спеціалістами. Техніка вже вийшла на новий рівень, а люди почасту не встигають за технічним прогресом. Цю проблему можна було б вирішити за рахунок відкриття прямо тут, на території громади, відповідного навчального закладу. Наприклад, Токмацький технікум міг би готувати механізаторів, пристосованих до роботи на найсучаснішій сільгосптехніці. Це б вирішило не тільки брак кадрів у фермерських господарствах, але й створювало б щороку нові робочі місця.

У Людмили Будовської ще багато планів з розвитку Токмацької громади.

Вона каже, що довго думала, йти чи не йти в депутати на виборах 25 жовтня 2020 року. Наразі вона депутат Токмацької районної ради і чинний голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку.З висоти свого життєвого досвіду вона бачить, що країна рухається не туди: нова влада декларувала одне, а насправді в житті відбувається геть інше.

Людмила Андріївна розуміє, що село – це опора громади. Тому необхідно захистити селян, сільськогосподарське виробництво, людей, які ним займаються. Балотуватися вона обов'язково буде і на зустрічах з людьми буде розказувати й навіть прохати про підтримку. Токмак і села зв’язані у нероздільне ціле, громада може вижити й почати стрімкий розвиток тільки разом.

Я готова до важкої, кропіткої, системної праці - резюмує вона.

Я мрію, щоб до новообраної ради прийшли люди з розумінням покладених на них завдань: захистити землю і тих, хто її обробляє, бо їм сьогодні дуже тяжко живеться.

Людмила Будовська вважає, що як ще чинний депутат Токмацької райради зробила все можливе і навіть неможливе. Тих, хто хотів украсти, - била по руках. Для тих, хто хотів прийняти згубне для суспільства рішення, - знаходила впевнені слова.

У мене досить духу, щоб піднятися і сказати у вічі людині правду, коли це іншим не під силу. Чесність і справедливість - для мене у пріоритеті, - підвела риску Людмила Андріївна Будовська.

На фото: Людмила Будовська.

Немає коментарів:

Дописати коментар