понеділок, 28 вересня 2020 р.

ДМИТРО ЯЙЛО: МОЄ ОСОБИСТЕ ЗАВДАННЯ – ЗАХИСТ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ ТОКМАЦЬКОЇ ГРОМАДИ

Дмитро Яйло - керівник товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "ІКСПРОМ АГРО", що розташоване у селі Остриківка Токмацького району.

Наші журналісти, дивлячись як працюють у полі трактори підприємства, поцікавилися у Дмитра: чи є у нього наразі проблеми з молодими кваліфікованими кадрами на підприємстві і яких професій?

Дмитро пояснив, що так, є. По-перше, це грамотні механізатори, що впораються з сучасною надскладною сільськогосподарською технікою. Ера просто "наїзників" вже закінчилася.

«Наприклад, у господарстві працює молодий механізатор Андрій. Він – дуже роботящий і відповідальний працівник, його навчанню ми приділяємо постійну увагу. Це пов’язано з оновленням та ускладненням сільгосптехніки. Цікаво, що саме молоді фахівці найлегше освоюють техніку, бо компьютерізація вже в них у крові. Мій власний син досить швидко розібрався з керуванням нового комбайна «New Holland», яке пов’язано з комп’ютерними процесами», - говорить Дмитро.

Сільське господарство також відчуває дефіцит агрономів. З огляду на екологічні умови нашого регіону вони мають проводити роботу з науково обґрунтованої системи землеробства. Цього вимагає збільшення виробництва та підвищення якості продукції рослинництва, бо конкуренція є конкуренція.

Не обійтися наразі й без добрих бухгалтерів, бо бухгалтерський облік господарської діяльності підприємства - понад усе, тим більше в умовах сьогодення, коли постійно змінюються законодавчі акти, питання звітності й оподаткування.

Сучасний агробізнес, за словами Дмитра, це сплав аграрної науки з економікою та постійним вдосконаленням технічної грамотності.

Однією з головних проблем сьогоднішнього села, говорить Дмитро, є відсутність роботи, селяни не мають їхати "за шматком хліба" на чужину.

Робочі місця треба створювати тут вже не тільки на базі сільгоспвиробництва, а й негайно думати про сільськогосподарську переробку. Однак для створення сучасного, ефективного сільського господарства та промислової переробки сільськогосподарської продукції бракує інвестицій. Підприємницькі ініціативи гальмуються поганими умовами ведення бізнесу, які характеризуються необґрунтованими адміністративними бар'єрами, корупцією й надмірним регулюванням.

Коли ці проблеми буде подолано - село розпочне відродження, з'являться кошти на розвиток тощо.

Я так вважаю і, щоб вирішувати ці питання, маю наміри балотуватися до Токмацької міської ради від ПП ВО "Батьківщина". Я повністю згоден із моєю колегою Людмилою Будовською, що село - це опора громади. Тому моє особисте завдання – захист сільгоспвиробників Токмацької громади.

А захищати є від чого, бо що відбувається зараз? Зниження дохідності фермерів, ОСГ, сільськогосподарських підприємств, збіднення селян, найнижче виробництво агропродукції за 10 років. Все це відбувається на фоні відсутності державної підтримки, нормального кредитування, браку інвестицій, панування корупції, рейдерства, безправності селян. Можливо ті, хто не зайнятий у виробництві сільгосппродукції, не знають, що Організація Об'єднаних Націй проголосила Десятиліття розвитку сімейних фермерських господарств. Навпаки кричуща несправедливість у агросекторі України призвела до прискореного розвитку не сімейних господарств, а великих агрохолдингів, монополій в сфері АПК, і як результат – до обезлюднення сільської місцевості. Велике занепокоєння це викликає переддень запровадження ринку землі, що може призвести до непоправних руйнівних процесів не тільки для села, а й України, - впевнений Дмитро Яйло.

Дмитро Яйло ясно бачить, на чому повинні бути зосереджені його зусилля у новому складі Токмацької міської ради і це не тільки питання розвитку агросектору громади. «Нам потрібен реальний, а не показний благоустрій Токмака та усіх без винятку сіл громади, - вважає Дмитро. – Наші міста та села повинні бути привабливими, красивими. Особисто я хочу зробити в Остриківці, на стіні однієї з будівель, що мені належить, справжній мурал. Не гірший за ті, що я бачив у Запоріжжі. До речі, за допомогою газети «Токмацькі Вісті» я звертаюсь до митців, які на цьому розуміються: надавайте ваші пропозиції та проєкти».

Наша газета цілком підтримує Дмитра Яйла і бажає, щоб цей майбутній витвір мистецтва став фірмовою пам’яткою успішного українського села - Остриківки!

Немає коментарів:

Дописати коментар