вівторок, 28 листопада 2017 р.

Послуги теплопостачання: Платити чи ні токмачанам, що мають індивідуальне опалення

28 листопада відбулася робоча зустріч  голів ОСББ та інших зацікавлених організацій (осіб) з керівником КП «Токмак Теплоенергія» А.П. Мамчаком по питанню «Оплата місць загального користування (МЗК)» власниками індивідуального опалення в багатоквартирних будинках м. Токмак. У своїй вступній промові Андрій Петрович зачитав присутнім витяги із законодавства України в частині визначення термінології та які приміщення належать до МЗК у багатоквартирних будинках і нагадав про обов`язок мешканців квартир утримувати свої МЗК, бо вони є їх співвласниками і відключення від мереж централізованого опалення не є підставою від відмови такого утримання. Площа підвалів та горищ до розрахунку МЗК не включається, наголосив пан Мамчак, але…формула, за якою розраховується розмір плати за МЗК складається з двох частин. Перша частина формули спрацьовує, якщо на ваших сходових клітинах встановлено прилади опалення і вам відповідно нараховується плата за використану теплову енергію в частці, відповідно до розміру квартири, в якій ви проживаєте. Якщо на сходових клітинах приладів опалення немає, то в цій частині формули отримуємо нуль, але…є ще й друга частина формули, яка визначає розмір втрат теплової енергії у ваших підвалах та горищах, якщо там пролягають трубопроводи, і оплата за ці послуги є обов`язковою, підкреслив Андрій Петрович та зауважив, що підставою для нарахувань за опалення МЗК є договори, правочини, інші юридичні факти. Крім того було озвучено і суму судових витрат, до 1600 грн., у разі, якщо тепломережа подасть позов до суду на споживача – неплатника послуг. Наостанок Андрій Петрович сказав, що власникам індивідуального опалення за послуги по опаленню МЗК сплачувати потрібно, що він готовий з боржниками заключити договір реструктуризації на термін до одного року і зустріч перейшла в формат питання/відповідь.
Питання: Чому розривається формула на дві частини, за якою підприємство нараховує споживачам за свої послуги?
Відповідь: Відповідно до роз`яснення Антимонопольного комітету України, яке надійшло на адресу КП «Токмак Теплоенергія».
Питання: Як Ви рахуєте втрати, якщо у Вас відсутні прилади обліку теплової енергії?
Відповідь: ???
Питання: Чому Ви берете плату за МЗК всупереч рішенню Токмацької міської ради, що є власником КП «Токмак Теплоенергія», де сказано, що «плата за МЗК не береться» і чому не звертаєтесь, якщо Ваші дії законні, до виконавчих органів ради з метою підготовки проекту рішення про надання Вашому підприємству компенсації з міського бюджету?
Відповідь: Власник повинен діяти не за законами власника, а за тими, що діють на всій території держави, якщо власник прийняв незаконне рішення, то то є проблемою власника, а не підприємства. Закон не дає нам повноважень платити на МЗК з міського бюджету і це буде нецільовим використанням коштів.
Питання: Ви посилаєтесь на СНІП, по якому проводите розрахунки. А чи знаєте Ви, що з 01 січня 2014 року цей документ втратив чинність?
Відповідь: Так, але нам з нашого міністерства цього літа (09 серпня 2017 року - ред.) надійшов документ, на наш запит, який регламентує таке нарахування до прийняття нового законодавчого акту з цього питання і я (А.П. Мамчак – ред.) ще раз вивчу це питання та надам Вам (С.А. Капінус – ред.), якнайшвидше, письмову відповідь.
Питання: Якщо плата за МЗК законна, то чого вона не підпадає під субсидіювання з боку держави?
Відповідь: Бо субсидія, за законом, призначається на один вид опалення.
КП «Токмак Теплоенергія» в місячний термін запрошує керівників ОСББ, МЖК до підприємства для звірки розрахунків та погодити/не погодити їх. У разі незгоди – залиште заявку на «перезаміри» свого будинку. Ми узгодимо питання з СНІПом, що втратив свою чинність, і ми по ньому проводимо нарахування, підіймаємо питання або про скасування рішення Токмацької міської ради, де сказано, що «плата за МЗК не береться» - ред., або придумаємо ще якийсь варіант, я зараз не готовий про нього сказати, потім на кожному під`їзді кожного будинку розміщуємо інформацію про виконану нами з вами роботу, де буде зазначено – платити за МЗК чи не платити – резюмував Андрій Мамчак.

Петро Кропива





Немає коментарів:

Дописати коментар