вівторок, 1 лютого 2022 р.

Катерина Гогунська: Київ намагаються примусити до виконання неприйнятних Мінських угод - Тимошенко пропонує план захисту України

Нинішня ескалація навколо України є прямим наслідком ганебних Мінських домовленостей нав’язаних державою-агресором. Їх метою від самого початку  було встановлення політичного контролю Росії над Україною. Про це Юлія Тимошенко і «Батьківщина» заявили одразу після їх укладення. І не просто заявили, а й послідовно голосували проти їхнього втілення в життя.

Попередня українська влада виявилась надто слабкою, надто недолугою і надто корисливою, щоб протистояти тиску Росії –  тому не лише погодилася на них, а й хвалилась тим, що сама їх писала. Нинішня влада виявилась надто слабкою, недолугою і корисливою, щоб погодитися виконувати «Мінськ».  Хоча ані тоді, ані зараз на ці домовленості не давали своєї згоди ані український парламент, ані українське суспільство.

Розуміючи, що українське суспільство ніколи не погодиться на втрату самостійності, Росія намагається паралізувати волю самих українців та створити умови, коли до виконання мінських домовленостей Україну примушуватиме захід – заради створення ілюзії «вирішення проблеми».

Звісно, жодного «врегулювання» чи стримування апетитів агресора мінські домовленості не передбачають і не можуть передбачати. Росія вже навіть не приховує, що на Україні зупинятися не збирається і вже висуває нові вимоги щодо країн Балтії, Румунії і Болгарії.

Саме існування мінських домовленостей лише заохочує Кремль до подальшої агресії.  Україні треба якнайшвидше вибратись з цієї пастки.  

Переговори про відновлення територіальної цілісності України треба вести в іншому форматі - на основі Будапештського меморандуму, що гарантував непорушність українських кордонів. Україна має повернути собі суб'єктність і не дозволяти вирішувати свою долю у себе за спиною.

Щоб домогтися свого  - наголошує Юлія Тимошенко - Україні необхідно бути твердою у відстоюванні своїх інтересів і зберігати національну єдність. Вітчизняним політикам треба відкласти вбік дріб’язкові політичні розбіжності і говорити єдиним голосом з українським народом.

Заклики влади зберігати спокій і не панікувати – правильні і потрібні – викликатимуть в людей довіру лише тоді, коли громадяни будуть впевнені, що влада діє в іхніх інтересах і не намагається обманути – ані в питаннях захисту від зовнішніх загроз, ані у внутрішній політиці. Вимоги Юлії Тимошенко і «Батьківщини» до влади перетворити захист людей та вітчизняної економіки на абсолютний пріоритет стають умовою виживання країни.

Катерина Гогунська - депутат Запорізької обласної ради

Немає коментарів:

Дописати коментар