четвер, 7 лютого 2019 р.

Декларація на захист свободи слова, підписана Юлією Тимошенко 5 лютого 2019 року

Напередодні виборів Президента України – 2019, Національна спілка журналістів закликає кандидатів взяти на себе добровільні зобов’язання гарантувати свободу слова, її подальше утвердження і розвиток відповідно до світових стандартів.

Кандидат має задекларувати зобов’язання, у разі обрання Президентом України, дотримуватися 7 принципів:

Перше. Поважати свободу слова і самовираження.

Друге. Не вчиняти жодних дій, що незаконно обмежують ці свободи. Публічно засуджувати подібні спроби.

Третє. Не перешкоджати журналістській роботі, не чинити тиск на журналістів та ЗМІ.

Четверте. Не використовувати силові органи і регуляторів для переслідування журналістів. МВС, ГПУ, СБУ, НАБУ, НАЗК, ДБР, ДФС, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та інші державні структури не повинні бути інструментами тиску на редакційну політику медіа та роботу журналістів. Переслідування журналістів за їхні матеріали є неприпустимим.

П`яте. Щорічно проводити публічні звіти керівників правоохоронних органів про результати розслідувань злочинів проти журналістів та боротьбу із безкарністю.

Шосте. З повагою ставитися до роботи журналістів; не ділити їх на «своїх» і «поганих», не чіпляти ярликів і не заохочувати ворожнечу.

Сьоме. Поважати існуючі закони у сфері свободи слова, а законодавчі новації мають бути погоджені з журналістською спільнотою і медіа в ході проведення широких консультацій.


05.02.2019 (підпис) Юлія Тимошенко


Немає коментарів:

Дописати коментар