пʼятниця, 19 березня 2021 р.

Сільгоспвиробники Запорізької області у Токмаці обговорили свої проблеми

19 березня  2021 року у Токмаці відбулися збори громадської організації «Асоціація Фермерів та землевласників Запорізької області» (АФЗ).

Присутні на заході сільгоспвиробники області та запрошені заслухали питання:

- Про діяльність АФЗ Запорізької області за період з  лютого  2020 року  по   березень 2021 року,  та завдання що випливають з рішень  ВГО АФЗУ;

- Звіт  ревізійної комісії;

- Про умови та участь фермерських господарств  в отриманні державної фінансової підтримки в 2021 році;

- Про порядок розпаювання землі, наданої  фермеру в постійне користування;

- Обрання  делегатів на 31-й  звітно-виборний з`їзд  АФЗУ   м. Київ.  

Голова ГО "АФЗ Запорізької області" Валерія Матвієнко в своїй доповіді, зокрема, зазначила:

В значно більшому складі  ми з вами останній раз зустрічалися  ще   12 лютого 2020 року. 

У  зв`язку з карантином було певне затишшя в діяльності  АФЗУ в Києві.  Але 24 лютого цього року відбулося засідання Ради АФЗУ в Києві, де були розглянуті   та схвалені «Концепція реалізації державної політики у сфері розвитку сільського господарства та сільського розвитку України до 2030 року» та  « Про державний аграрний реєстр та  внесення змін в систему  державної фінансової  підтримки» тощо.  

Стосовно запровадження державного аграрного реєстру,   Рада АФЗУ  прийняла рішення в такій редакції  - "Взяти до відома для використання на принципах добровільності".

Також  Рада звернулася  до Кабінету Міністрів  про скасування  негативних наслідків від ліцензування пального для фермерів.

З різних причин  ми не приймали участі в цьому  засіданні Ради.  Але  висловили свої думки і бачення по обговорюваних питаннях.

Я, особисто, зустрілася, на другий день після засідання Ради, з керівництвом АФЗУ  в Києві,  де проговорили по всіх цих питаннях.  Представники нашої Асоціації   (Пінчук (на фото - праворуч), Ремига, Стусь) були запрошені і приймали участь у роботі  конференції Дніпропетровської  АФЗУ.

І   сьогодні,  ми обговоримо питання, які найбільше турбують фермерів і всіх сільгосптоваровиробників.

По земельних питаннях . Прийнятий і підписаний Президентом України Закон  про ринок землі.  В результаті зусиль фермерів, с/г  виробників та громадськості, які здійснювались   і в 2019 році, і в 2020 році  все ж було досягнуто, те, що в Законі  була знята пряма норма продажу землі  іноземцям.   Значно обмежений продаж (до 100 га в одні руки). Та й досить важливо, що в дію закон вступає лише з 1 липня 2021 року.

В той же час   ми вважаємо, що в питанні продажу землі ще  дуже багато "білих плям", і,  наявна нормативна база не готова  для забезпечення прозорого і справедливого ринку землі.

Так, по ринку землі, немає  запобіжних заходів від спекуляції.  В  Україні  багато мільйонерів і мільярдерів, яким не складно за відповідні кошти набрати по 100 і більше громадян, через яких вони в змозі  будуть "закупити"  величезні масиви землі.   І, таким чином, заграбастати землі по всіх областях України.

Що стосується земельних, так би мовити, внутрішніх конкретних питань, то діяльність нашої Асоціації за останні місяці  була  направлена на сприяння в вирішенні ряду земельних конфліктів і не тільки конфліктних ситуацій.

Так, до нас  ще  взимку звернулась, від імені власників земельних паїв с. Гусарки Більмацького району, група місцевих фермерів стосовно передбачуваної вирубки лісосмуг і будівництва натомість вітрових електростанцій.    Від імені Асоціації ми звертались до Запорізького Держгеокадастру, щоб було відмінене рішення.  Була отримана відповідь  від ДЗК,  яку ми й надіслали заявникам в Гусарку.

Сприяли, щоб 430 га земель колективної власності колишнього КСП в Токмацькому районі, що були передані в оренду деяким землекористувачам, як землі державної власності, були повернуті назад і розпайовані громадянам - колишнім членам КСП.

Порушили питання про оформлення документів на розпаювання земель по 2 га  працівникам соціальної сфери і іншим громадянам Новопрокопівської  сільської ради, які користуються цими землями вже не один десяток років, а тепер ДЗК хоче їх по – своєму розподілити.

По землі є й, мабуть, постійно будуть ті, чи інші проблеми.

Одним із важливих, було прийнято рішення Ради АФЗУ (10.06.2020)  про  продовження  політики затвердженої  попередніми з`їздами , і знову підтверджено, ще раз  в рішенні Ради АФЗУ вже 24 березня 2021 року,   щодо кадрового представлення фермерства у профільному міністерстві на посаді  заступника Міністра, Директора Департаменту розвитку фермерства та сільських територій, Генерального директора  Укрдержфонду.»   Ми, також , будемо  сприяти втілення в життя цього рішення.   Нині, за наполегливості  і  агровиробників   України,  утворено   Міністерство аграрної політики.    Верховна Рада України 17 грудня 2021 року призначила міністром Міністерства аграрної політики та продовольства  очільника Держгеокадастру Романа Лещенка.   Під час виступу до голосування,  Лещенко назвав одним із завдань для Міністерства аграрної політики та продовольства «чітке наведення ладу в земельних правовідносинах.»

В Дніпропетровську, на конференції АФЗУ,  виступаючими - представниками державних служб була надана така інформація:

-   по ліцензуванню пального - з  5-го березня призупинено перевірки і накладення штрафів ( до вирішення питання Урядом);

- по землях постійного користування, в разі смерті фермера, земля залишається при фермерському господарстві; ( Ріш. Верховного Суду України)

- по блокуванню податкових накладних - при облдержадміністраціях створені відповідні комісії  по розблокуванню таких накладних;

- по пересуванню великогабаритної техніки -  по автодорогах міжобласних, ширина габариту - 3,75 метра,   по автодорогах по  районах і населених пунктах обмеження не встановлені.

За  останній час, в цьому році, відбулося багато змін в житті нашого суспільства.

Так, восени в державі була проведена, так звана, децентралізація влади.   В області утворено п’ять районів, а в них ліквідовані сільські ради і створені об`єднані  територіальні громади. 

З самого початку ,  ГО «АФЗ» відстоювало  інтереси сільських рад і територіальних громад на право самостійного, добровільного об єднання  територіальних громад  в період адміністративно – територіальної реформи і децентралізації влади.  Але принципом добровільності було знехтувано і влада все вирішила так, як їй треба було.

Кожен колишній район по-своєму мабуть постраждав від цього.

Я скажу, наприклад про Токмацький район, і як це сказалося,  і ще скажеться на діяльності  фермерських  та  інших сільгосппідприємств .

Ну, по-перше, ми, на жаль, втратили Токмацький район і тепер входимо до складу Пологівського району.  А по територіальних громадах,  всі  сільські ради приєднали до міст  Токмак і Молочанськ.  Не утворено жодної сільської територіальної громади.  А що значить сільським територіям бути у складі  Токмацької  міської територіальної громади,  де  70 відсотків депутатів – це жителі міста?  Все це, однозначно призведе до погіршення  ситуації на селі, і сприятиме подальшому процесу скорочення населення, а, в послідуючому  і зникненню самих сіл.

Ми, від імені Асоціації фермерів активно виступали на всіх рівнях за те, щоб в районі були створені  сільські ОТГ,  але на жаль, вийшло все так, як потрібно було владі.

В   жовтні місяці 2020 року відбулися місцеві вибори.  Перед цим, ми пропонували нашим членам асоціації по всіх районах балотуватися кандидатами в депутати місцевих рад, незалежно від якої партії.  Частина з них приймали участь у виборах.

  Вибори були дуже складними.  Депутатами   обрано:

•        5  членів нашої Асоціації  до  Токмацької міської територіальної громади;

•        1 – депутатом Молочанської  міської  територіальної громади;

•        1 – депутатом Запорізької обласної ради.

Я вважаю, що за рахунок входження членів Асоціації до складу депутатів місцевих рад,  статус нашої Асоціації  лише  посилився  і  це дасть нам можливість результативніше вирішувати питання.

І, ще про таке. 

Деякими силами нині багато робиться,  для того щоб розколоти сільгоспвиробників , фермерів.   Все це здійснюється і громадськими і політичними  угрупуваннями.  Свіжий приклад – протягом останніх 3-х тижнів така організація, як ВАР (Всеукраїнська Аграрна Рада)  проводила в нашій області (Василівка, Мелітополь  та ще в інших містах), кустові збори – семінари для фермерів та підприємців, залучаючи їх до себе. Але  ж, насправді,  ВАР  захищає інтереси великих агрохолдингів,  у яких  по  200 – 300 тис. га землі, і які  по своїй суті зацікавленні в зменшенні і навіть в знищенні  фермерства в державі. Вони, до речі, проти надання державної підтримки фермерам і голосували проти цього Закону у Верховній Раді. Тому   нам необхідно,  щоб у нас була   єдність і ми  повинні  йти  й розвиватись  своїм  прийнятним для нас шляхом.

Про  коронавірус.  Хочу  особливу увагу звернути на проблему  коронавірусу, яка, як бачимо, буде лише посилюватись.

Будьте  обережними  й  бережіть себе та своїх рідних.  Бажаю всім  бути завжди здоровими! 

Немає коментарів:

Дописати коментар