понеділок, 6 березня 2017 р.

Токмацьке відділення ПАТ «Запоріжгаз» щось робить не так…



            01 березня Токмацьке відділення ПАТ «Запоріжгаз» (далі ТВ) розмістило на дошці оголошень будинку №34, що по вул. Шевченка в Токмаці (ОСББ «Щасливий дім - 34») оголошення про те, що 06 березня ТВ буде проводити ремонтні роботи та встановить шафовий пристрій з тимчасовим припиненням газопостачання газопроводів – вводів та квартир будинку з 08:00.
            Адміністрація ОСББ в особі голови Віталія Сіденка насторожено віднеслася до такого оголошення і 03 березня направила до ТВ листа з своїм запереченням саме по питанню встановлення шафового пристрою. Чому? По-перше – з ОСББ ніхто не погоджував проект з такої установки і по-друге – що буде вмонтовано в шафу? Виявляється газовий лічильник, один на увесь будинок. Да, да – на увесь будинок. Відповідно і сплачувати за використаний газ доведеться за його показниками.
            06 березня, як і сповіщалося до ОСББ почала прибувати техніка з працівниками ТВ. Мешканці ОСББ вкрай розхвилювалися, вони і слухати не хотіли про встановлення шафового пристрою. Прийшли підтримати мешканців цього будинку і депутати ТМР Роман Нанівський та Микола Сенько (ВО «Батьківщина»), та й сам пан Сіденко є помічником депутата Анатолія Пащенка. На вимогу мешканців показати проект – вони побачили роздруковані креслення, але… без підписів. Присутні там же заступник міського голови Олександр Баглай та начальник управління комунального господарства ВК ТМР Ігор Нікітенков підтвердили, що з ними, як балансоутримувачами будинку проект ніхто не погоджував. Люди вкрай обурилися, вони навіть забрали драбину у працівника ТВ, коли той поліз на будинок відключати газ.
            Підоспіла місцева поліція, було подано заяву на дії Токмацького відділення ПАТ «Запоріжгаз».  
За те, що мешканці будинку перешкоджали встановлювати шафу – керівник ТВ пообіцяв телефоном з 06 березня підвищити планку в оплаті за спожитий газ.
Ввечері після проведення ремонтних робіт газ було подано до кожної квартири, голова ОСББ В. Сіденко розповів, що працівники ТВ працювали дуже сумлінно і нарікань – скарг з цього питання у нього немає. Шафовий пристрій цього дня встановлено не було.
Чому так сталося? Тому що в м. Запоріжжі діють РОЗ'ЯСНЕННЯРЕКОМЕНДАЦІЇ співвласникам багатоквартирних будинків у разі надходження від публічного акціонерного товариства «Запоріжгаз» проектів договорів, які стосуються встановлення загальнобудинкових вузлів обліку природного газу (в Токмаці немає – є над чим працювати):
 І. Якщо ПАТ «Запоріжгаз» приїхав встановлювати загальнобудинковий вузол обліку природного газу, то необхідно вчинити наступні дії:
1. Витребувати у працівників ПАТ «Запоріжгаз» документи, що посвідчують їх особу, посаду та повноваження (посвідчення працівника ПАТ «Запоріжгаз», наряд на виконання робіт). Переписати отримані дані. Це потрібно для перевірки того, що ці особи є тими, за кого себе видають, та діють з відома та за завданням їх керівництва.
2. Витребувати документи, які підтверджують згоду співвласників будинку на встановлення загальнобудинкового вузлу обліку природного газу. Це може бути рішення або протокол про прийняття такого рішення.
Роз’яснення:
Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним.
Відповідно до ст. ст. 1, 4 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі – Закон) власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є, зокрема, приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку.
Статтею 10 Закону передбачено, що співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об'єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Статтею 317 ЦК України передбачено, що власникові (співвласникам) належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Таким чином, ПАТ «Запоріжгаз» не має права вчиняти жодних дій з багатоквартирними будинками, оскільки не є власником цього майна.
Отже, встановлення ПАТ «Запоріжгаз» загальнобудинкових вузлів обліку природного газу, без згоди на це співвласників будинку або ОСББ та за відсутності відповідного договору про врегулювання цього питання, є протиправним, оскільки посягає на спільне майно співвласників будинку.
3. Витребувати копію договору на монтаж загальнобудинкового вузлу обліку природного газу.
Роз’яснення:
Пунктом 4 Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку природного газу передбачено, що загальнобудинковий вузол обліку природного газу може бути встановлений лише на підставі договору з власником (співвласниками) будинку.
4. Якщо працівники ПАТ «Запоріжгаз» не надали всі витребувані документи, то необхідно роз’яснити цим особам, що їх дії є самоуправством. За такі дії передбачена адміністративна відповідальність відповідно до  Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також кримінальна відповідальність відповідно до Кримінального кодексу України.
Роз’яснення:
Відповідно до статті 186 Кодексу України про адміністративні правопорушення самоуправством є самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення свого дійсного або гаданого права, що не завдало істотної шкоди громадянам або державним чи громадським організаціям.
До того ж, дійсним правом необхідно вважати право, яке особа набуває на підставі закону або іншого нормативно-правового акта, а гаданим -   право, якого особа не має, але, добросовісно помиляючись, вважає таким, що в неї є.
В даному випадку ПАТ «Запоріжгаз» намагається здійснювати своє гадане право, оскільки питання здійснення монтажу будинкового вузла обліку природного газу повинні бути врегульовані на договірних засадах відповідно до п. 4 Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку природного газу.
5. Якщо перелічені вище дії не дали результату, то необхідно викликати наряд поліції, якому навести вказане вище нормативне обґрунтування та пояснити, що з боку співробітників ПАТ «Запоріжгаз» вчиняється адміністративне правопорушення, передбачене ст. 186 КУпАП, а саме самоуправство.
6. Наряд поліції повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 186 КУпАП, та заборонити ПАТ «Запоріжгаз» продовжувати вчиняти протиправні дії щодо встановлення загальнобудинкового вузла обліку природного газу.
ІІ. Якщо власник квартири отримав рахунок від ПАТ «Запоріжгаз» на сплату за спожитий природний газ, визначений за граничним об’ємом споживання природного газу (9,8 або 18,3, або 23,6 куб.м. на одну особу) у зв’язку з відмовою від встановлення загальнобудинкового вузлу обліку природного газу, необхідно звернутись до ПАТ «Запоріжгаз» із письмовою заявою (або направити її цінним листом з описом вкладення) за формою, яка знаходиться тут - http://meriazp.gov.ua/test/index.php?id=16808
На останок. Правління ОСББ запросило ТВ на свої загальні збори, що відбудуться 20 квітня, це питання також було в той же день обговорено з міським головою. Пошук компроміса триває… , а тим часом перед цим у мікрорайоні «Ковальський» по вул. Ковальській, 38 було встановлено точно таку шафу. Хто наступний «Щасливий дім»?

Петро Кропива



















Немає коментарів:

Дописати коментар