вівторок, 21 лютого 2017 р.

День Героїв Небесної Сотні



Саме в ці дні, три роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом. Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 особи, після 21 лютого – ще 18. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104 Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.
У зв`язку з цією траурною пам`ятною  датою на токмацькій землі пройшов ряд заходів. У м. Молочанськ  20 лютого керівництво Токмацької РДА та ради взяли участь у мітингу - реквіємі до Дня Героїв Небесної Сотні «Пам’яті загиблих, в ім’я живих», який відбувся на площі Молочанського міського Будинку культури. Присутніх вразила промова голови РДА Г. Джіоєва, але на жаль вона звучала російською мовою. Пам’ять про загиблих на Майдані вшанували хвилиною мовчання. У фіналі заходу прозвучала пісня «Колір сонця» у виконанні Віталія Шкуропата та Наталії Зінченко.
Цього дня відвідали військовий меморіал, що поблизу с. Благодатне, де поклали квіти та запалили лампадки біля пам’ятного знаку загиблим учасникам Антитерористичної операції голова РДА Г. Джіоєв, заступник голови РДА В. Братіщенко, голова районної ради В. Мафтуляк та заступник голови районної ради В. Матвієнко, де разом з громадою вшанували пам’ять Героїв.
У м. Токмак працівники токмацької районної ради та державної адміністрації, керівники структурних підрозділів зібралися біля тематично оформленої меморіальної стели. Заступник голови РДА В.Братіщенко та заступник голови районної ради В.Матвієнко в своїх виступах повернули присутніх у трирічну історичну давнину, нагадали про ті страшні події на Майдані в Києві. Пролунала тема і про те, що до сьогоднішнього дня не покарані винуваті розстрілу мітингуючих на Майдані, мабуть центральна  влада не має політичної мужності для виправлення ситуації.
Ввечері біля бюсту Т.Г. Шевченка, що по вул. Центральній зібралися в пам`ятному колі з запаленими свічками жалоби активісти, ветерани АТО, депутати, представники влади та громадськість. У їх промовах звучали вимоги до влади про облаштування в Токмаці  пам`ятного місця для відзначення Героїв Небесної Сотні. Також мова йшла і про низький рівень патріотичного виховання молоді у м. Токмак. Вороття назад не має бути – резюмували виступаючі, крапка.
Герої не вмирають! Герої не вмирають! Герої не вмирають!

Петро Кропива




Немає коментарів:

Дописати коментар