понеділок, 29 жовтня 2018 р.

Токмацька БІОТЕЦ: Україна – Білорусь

З 26 по 29 жовтня відбулася робоча поїздка 22 токмачан по Україні та Білорусі  з питань роботи БІОТЕЦ. Відвідали українські міста, що мають самодостатні міські бюджети Корюківка, Славутич та білоруське Пружани. Саме в цих містах працюють об`єкти енергетики (ТЕЦ, ТЕС, котельня) на біопаливі.
         Корюківка - центр Корюківського району Чернігівської області. Місто розташоване у верхів'ї річки Бреч, ліва притока Снову (басейн Десни), за 87 км від м. Чернігова, у північній частині області. В місті працює Корюківська ТЕС. На вказаній електростанції паливо - тріска деревини – відходи деревообробки, спалюють в окремій топковій камері потужністю 17,5 МВт з напівмеханічною шаровою решіткою, в паровому котлі генерують перегріту пару, яка спрацьовується на турбіні фірми SIEMENS, що вже була у використанні. Особливістю турбіни є те, що циліндр високого тиску обертається зі швидкістю 20000 об./хв., а циліндр низького тиску – 10000 об./хв. Циліндри турбіни, в свою чергу, через редуктори з’єднанні з електрогенератором. Електрична потужність блоку становить 3,5 МВт, яку подають в мережу за «Зеленим тарифом». Також існують системи зберігання і підготовки палива, підготовки води, лабораторія по контролю якості води, палива і визначення рівня шкідливих викидів. Відстань від станції до житлової забудови близько 700 – 800 м., розмір заробітної плати працівників – вище середньої по місту, але некваліфіковані працівники отримують «мінімалку». Після вводу станції в експлуатацію були певні проблеми з забрудненням навколишнього середовища, зі слів працівників станції, але наразі вони ліквідовані. Станція розташована в природній санітарно захисній зоні – на окраїні міста у лісі.
Ще більше інформації у відео:

         Славутич — місто обласного підпорядкування в Київській області, розташоване на лівому березі Дніпра, з населенням близько 25 тис. осіб. Славутич було закладено 1986 року для евакуйованих після Чорнобильської катастрофи з теперішньої зони відчуження працівників Чорнобильської атомної електростанції. У місті працює найбільша в Україні котельня на біопаливі - тріска деревини – відходи деревообробки, потужністю 10,5 МВт. Котельня розташована зовсім поруч з житловою забудовою. Котельня на 40% забезпечує потреби міста у тепловій енергії та гарячій воді. Завдяки використанню відновлюваних джерел енергії м. Славутич за підсумками опалювального сезону зможе зекономити щонайменше 4 млн. грн. Також очікується зменшення споживання природного газу на 7 млн. куб.м. 

Котельня у Славутичі на відео:
Пружани - місто в Білорусі, адміністративний центр Пружанського району Брестської області з кількістю мешканців 18 500 осіб. На відстані близько 100 метрів від житлової забудови там працює Пружанська ТЕЦ. Вид палива - тріска деревини – відходи деревообробки. Станція покриває витрати споживання електроенергії міста до 60% плюс забезпечує місто теплом та гарячою водою. Форма власності, як і все у країні – державна. Встановлено нове японське обладнання, екологічних проблем не існує, станція раніше піддавалася несподіваним екологічним перевіркам, під час яких порушень не виявлено. Заробітна плата досить висока – найбільша із відвіданих об`єктів токмачанами.
Білоруська ТЕЦ у відео:
Познайомитись зсередини з об`єктами токмачани мали можливість тільки на території України. У силу особливостей життя Білорусі директор станції у Пружанах зустрівся з нами біля ТЕЦ і відповів на всі наші запитання.
Загальна протяжніть маршруту для робочої делегації токмачан склала 2736 км. за фінансування Ігоря Тинного – власника Токмацької ТЕЦ.


На фото – Пружанська ТЕЦ.


Немає коментарів:

Дописати коментар