пʼятниця, 19 жовтня 2018 р.

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль відвідав Токмак

Як повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА, перебуваючи з робочою поїздкою у Токмацькому районі, до громадського обговорення відносно будівництва БІОТЕЦ у Токмаці (мікрорайон «Ковальський») долучився голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. 

Про так зване громадське обговорення, напередодні заходу, відомо нікому не було. Не було офіційної інформації і на сайтах органів місцевої влади – ні міської, ні районної. Представники місцевих ЗМІ не отримали офіційного запрошення на зустріч, може не всі, але наше видання точно. В школи центральної частини міста надійшла інформація про скорочений робочий день, до 11:00, за умови відвідування заходу. Як пояснив міський голова Ігор Котелевський, наприкінці зустрічі з очільником області, уже є добра традиція в місті збирати «бюджетників» на такі зустрічі з метою масовості, задля відповіді на їх запитання. Зустріч спершу планувалася у Великій залі виконавчого комітету Токмацької міської ради, але в останній момент була перенесена у Велику залу Токмацького міського Будинку культури. Захід відвідало близько 900 чоловік.

Міська влада не могла не знати, що у цей час у міському Будинку культури відбувався обласний культурно - масовий захід – зональний відбірковий тур обласного молодіжного фестивалю естрадного мистецтва «Зорепад - 2018», у якому приймали участь декілька районів Запорізької області та м. Токмак. Тому, коли на сцену для оголошення результатів відбіркового туру вийшов директор фестивалю, заслужений артист України Володимир Артем`єв, присутні у залі токмачани зустріли його вигуками «Ганьба!». Після того, як до присутніх емоційно звернулася художній керівник міського Будинку культури Ольга Санець, «глядачі» бурхливими оплесками вітали переможців зонального відбіркового туру обласного молодіжного фестивалю.
Далі слово взяв пан Бриль - головна тема сьогоднішньої зустрічі - ті питання, які виникли у місцевої громади щодо роботи інвестора. Останнім часом все більше виникає проблем з новими інвесторами, які хочуть працювати на території, проте певні ініціативні групи намагаються цьому завадити, аби отримати від цього  зиск. Учора, спілкуючись з жителями вільнянщини, я  зрозумів,  чому люди проти того, щоб на їх території видобувались корисні копалини. Та в Токмаку йдеться про котельні на біомасі. Тож нині ми  зібралися разом з інвестором, аби обговорити всі нюанси та спірні питання.

«За словами співзасновника української асоціації відновлюваної енергетики, інвестора  Ігоря Тинного, нині на території Токмака пропонується створити біоТЕЦ, яка працюватиме на пелетах із лушпиння соняшника та соломи. Загальна вартість проекту - 12,5 мільйона євро. За даними розробників проекту, електрична потужність біоТЕЦ складе 8,6 МВт, а теплова - 38 МВт. БіоТЕЦ зможе замістити щонайменше 3 млн. м³ газу в опалювальний період та забезпечити місто тепловою енергією і гарячою водою.»

«Окрему увагу в рамках громадських обговорень Костянтин Бриль приділив тим проблемам, які інвестор допоможе вирішити громаді. Зокрема, нині Токмак заборгував 16 мільйонів гривень за опалення, що ставить під загрозу можливість розпочати опалювальний сезон. Крім цього, місцева влада не встигає освоїти навіть уже виділені кошти, не кажучи про інші економічні показники. Зокрема, в поточному році для Токмака було виділено 44 мільйони гривень з екофонду. Та з них використано тільки 30%. Хоча, наприклад, Мелітополь дуже активно освоїв надані кошти.»
«Голова облдержадміністрації підкреслив, що це не зовсім правильно, коли громада проти проекту, який у майбутньому може позитивно позначитись на тарифах на тепло. Тим паче, коли замість того, щоб почути пропозицію, громада приділяє більше уваги незрозумілим чуткам.» 
Організатори зустрічі не зрозуміли одного – токмачани не мають нічого проти альтернативної «зеленої» енергетики. Більшість з них виступають за екологічну безпеку та бажання, щоби влада радилася з громадянами в цих питаннях.

Наразі маємо ситуацію, коли все вирішилося у владних кабінетах, тому як все розставити на свої місця – покаже час.



Немає коментарів:

Дописати коментар