понеділок, 6 серпня 2018 р.

Злоякісна пухлина молочної залози – одна з актуальних проблем Токмацького району, оскільки займає перше місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення


У 2017 році по району виявлено 15 випадків захворювання раком молочної залози.  Звертає на себе увагу  тенденція до зростання цієї патології в порівнянні з 2016 роком. Близько 14% хворих вмирають протягом року з моменту встановлення діагнозу внаслідок занедбаності процесу, пізнього звернення за медичною допомогою.
Щоб запобігти такій сумній статистиці, жінок треба спонукати до регулярного обстеження молочних залоз.
Досвід показує, що дуже велику роль у своєчасній діагностиці займає самообстеження молочних залоз, яке складається з наступних кроків:
1. Обстеження перед дзеркалом.
Обидві руки підніміть і заведіть за голову. Зверніть увагу на симетричність обох молочних залоз, можливі зміни форми , розмірів з утворенням підвищень, западання, втягування шкіри або області соска.
2. Стан шкіри.
Зверніть увагу на зміни кольору шкіри, наявність почервоніння всієї її поверхні або окремих ділянок. Прощупайте шкіру на предмет її ущільнень, набухання, наявності ямочок або горбків на її поверхні, втягування, виразок або зморщеності шкіри.
3. Обстеження молочних залоз у положення стоячи.
Дає можливість виявити утворення , а також збільшення лімфатичних вузлів.
4. Обстеження соска молочної залози.
Необхідно визначити, чи не змінена його форма і колір, чи немає втягнення, виразок або тріщин.  Звернути увагу на наявність виділень та їх характер.
5. Огляд білизни.
Незначні виділення із соска можуть залишати слід на бюстгальтері, тому необхідно  ретельно його оглянути: чи немає на ньому слідів виділень із соска у вигляді кров`яних, бурих або жовтуватих плям, кірочок.
Самообстеження молочних залоз жінка повинна проводити щомісячно  і , помітивши , що з моменту останнього огляду відбулися зміни, слід негайно звернутися до лікаря.
Більш точним методом обстеження молочних залоз є мамографія .
Нині в КП «Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування" ТМР функціонує сучасний стаціонарний цифровий мамограф «Мадіс», виробник – «Радмір» (Харків) який  дозволяє отримувати знімки при мінімальному опроміненні.
Мамографія – процедура, яку потрібно в обов’язковому порядку проходити всім жінкам після 40 років.
Причинами раку молочної залози є нервові перевантаження, стреси, гормональні порушення, спадкові і індивідуальні чинники, пов`язанні з довкіллям і способом життя.
До цих пір серед населення широко поширена думка про невиліковність раку. Для більшості форм пухлин це не вірно і в значній мірі пов’язано з раннім їх розпізнаванням і своєчасним початком лікування. Так, в теперішній час, стійко виліковуються близько 75% хворих на рак молочної залози.
Ніколи не намагайтеся ставити собі діагноз самостійно, а тим більше призначати будь-яке лікування. Відрізнити рак від різних форм  мастопатій може тільки фахівець.
Не варто відкладати візит до лікаря на потім – від цього може залежати ваше життя.  

Будьте здорові!



Немає коментарів:

Дописати коментар