середа, 14 грудня 2016 р.

Токмацький район електромереж – проблеми



14 грудня 2016 р. після завершення сесії Токмацької районної ради слова попросив заступник начальника зі збуту електроенергії Токмацького РЕМу – Коломоєць Петро Вікторович. Він зазначив, що уже давно склалася складна ситуація на підприємстві.  Запоріжжяобленерго не забезпечує пальне – мастильними матеріалами і іншими матеріальними цінностями підприємство. Палива немає, щоб розвести квитанції на сплату електроенергії абонентам Токмацького району та зняти контрольні покази з лічильників. Пан Петро попрохав голів сільських рад посприяти в цьому складному питанні, зокрема доправити квитанції на сільські поштові відділення для подальшого отримання їх абонентами. Крім того доповідач зазначив, що можна прийти в банківську установу без квитанції, озвучити свою адресу, прізвище, номер особового рахунку і сплатити за послугу – касир банку назве вам суму. «Як довго це може продовжуватись?» - запитала депутат райради Людмила Будовська, «Перспектив поки що ніяких» - відповів Петро Коломоєць і додав, що для того щоб довезти платіжки до села в місяць треба 300 – 330 літрів палива. Крім того в Токмацькому РЕМі виникла заборгованість з виплати заробітної плати, так, наприклад у вересні 2016 року працівники отримували частинами по 100 – 150 грн. на протязі місяця, поки його не «закрили». Жовтень місяць зовсім не оплачувався, а у листопаді отримали  4,7% зарплати. Від «Запоріжжяобленерго» була пропозиція звертатись до органів місцевої влади з проханням про допомогу – сказав Петро Коломоєць.
            Не зрозумів я одного – причини виникнення такої ситуації. В чому завинили 180 працівників Токмацького РЕМу та жителі сільських населених пунктів?  За роз`ясненням звернусь до керівництва Запоріжжяобленерго.


PS. Відповідь від ВАТ «Запоріжжяобленерго» не забарилася, за що дуже дякую. Надаю її вам:
«Щодо публікації «Токмацький район електромереж – проблеми»
На жаль, описана Вами вкрай складна ситуація із фінансуванням характерна не лише для Токмацького РЕМ окремо взятого, але й для ВАТ «Запоріжжяобленерго» в цілому.
Подібні проблеми виникли ще на початку жовтня поточного року внаслідок алгоритму перерахування коштів, встановленого для ВАТ «Запоріжжяобленерго» Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Отже, як це виглядає. Всі енергопостачальні компанії (обленерго), згідно з чинним законодавством, купують електроенергію у оптового продавця – ДП «Енергоринок». Тому усі кошти, які споживачі сплачують за спожиту електроенергію, надходять на спеціальний рахунок, доступу до якого ВАТ «Запоріжжяобленерго» не має, і автоматично перераховуються до ДП «Енергоринок». НКРЕКП залежно від результатів роботи енергопостачальних компаній вирішує, яку частку цих коштів їм повернути на здійснення господарської діяльності – виплату заробітної платні, придбання обладнання для ремонтів, паливно-мастильних матеріалів і т.ін. – цей процес власне і називається встановленням алгоритму перерахування коштів.
Сума, щомісяця необхідна для здійснення господарської діяльності кожним з обленерго, визначається ще наприкінці попереднього року – це називається формуванням тарифу, і ці витрати закладаються у тариф на електроенергію, який встановлений для споживачів.
Якщо енергопостачальна компанія у повному обсязі розраховується із ДП «Енергоринок» за куповану у нього електроенергію або/та виконує графіки погашення реструктуризованої заборгованості перед ДП «Енергоринок», вона має право на відшкодування їй у повному обсязі закладених у тариф витрат на господарську діяльність.
Втім, попри те, що поточні розрахунки ВАТ «Запоріжжяобленерго» із ДП «Енергоринок» складають 100%, попри те, що компанія сумлінно виконує затверджені графіки погашення реструктуризованої заборгованості, НКРЕКП третій місяць поспіль встановлює для «Запоріжжяобленерго» такий алгоритм перерахування коштів, що фактично призводить до виймання усіх грошей з поточних рахунків компанії.
Зокрема, цей алгоритм передбачає, крім усіх поточних платежів за спожиту електроенергію, також додаткові відрахування з поточних рахунків компанії сум, що варіюються від 29 до 86 млн. грн. щодня. Приміром, наразі, згідно зі встановленим алгоритмом, ВАТ «Запоріжжяобленерго» зобов’язане додатково перераховувати щодоби близько 30 млн. грн.. І це при тому, що середній обсяг надходжень на поточні рахунки компанії якраз і становить 30 млн. грн.. Тобто, абсолютно УСІ кошти – у тому числі і ті, що мали б бути спрямовані на виплату заробітної платні, придбання бензину, матеріалів для ремонтів та модернізації електрообладнання, паперу для друку квитанцій на оплату електроенергії, – вилучаються з компанії внаслідок застосування встановленого НКРЕКП алгоритму.
Оскільки вирішення цієї проблеми виходить за межі повноважень керівництва ВАТ «Запоріжжяобленерго», і адміністрація, і профспілкова організація енергокомпанії, і Запорізька обласна державна адміністрація неодноразово зверталися до всіх компетентних органів та установ – у тому числі і НКРЕКП – з проханням розібратися у цій ситуації та забезпечити ВАТ «Запоріжжяобленерго» відшкодування витрат на господарську діяльність, закладених у встановленому НКРЕКП тарифі на електроенергію, необхідних для виплати заробітної платні та здійснення робіт з ремонту та експлуатації обладнання, а також обслуговування споживачів.
На жаль, НРКЕКП й надалі демонструє упереджене ставлення до ВАТ «Запоріжжяобленерго», всупереч законодавству та логіці «обкладаючи» компанію штрафними санкціями через самою ж Комісією надумані порушення.»
            Я думаю, що таке складне питання потребує негайного вирішення, тож закликаю владу всіх рівнів втрутитися в ситуацію і допомогти з її вирішенням.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар