середу, 13 лютого 2019 р.

Ця новина викликала шок у працівників культури: Перший випадок припинення фінансування культури в Україні

Приазовська ОТГ передбачала у своєму бюджеті на 2019 рік утримання музичної школи та Будинку дитячо-юнацької творчості. Решта закладів – будинок культури, музей та бібліотека, які розташовані на території селища, «зависли у повітрі».
6 лютого начальник відділу культури і туризму Приазовської РДА Ольга Кірпік у своєму дописі на Facebook повідомила , що за рішення депутатів Приазовської ОТГ було звільнено керівників творчих колективів районного будинку культури, співробітників районної бібліотеки та краєзнавчого музею. Це, за її словами, можна оцінювати як заяву, що ОТГ не потребує культурного обслуговування.
«Грамотні професіонали, імениті колективи та виконавці були невід’ємною частиною та іміджом Приазовського району, щедро організовуючи дозвілля в першу чергу для жителів селища Приазовське, – коментує Ольга Кірпік, – Але Приазовська громада рішенням сесії одноголосно заявила, що послуг професіоналів і культурного обслуговування не потребує. Не буде культури, зате будуть пішохідні доріжки і світло на вулицях. Одночасно те й інше не можливо».
Голова Приазовської ОТГ Сергій Варбанський на одному з місцевих сайтів розмістив звернення до працівників культурної сфери, зазначивши, що за перспективним планом до Приазовської ОТГ мало приєднатися 8 територій, насправді долучилася тільки одна, друга – в процесі приєднання. Через це дохідна частина частини бюджету не може дозволити громаді утримувати великі заклади та їхніх працівників.
«Практично всі установи культури, які розташовані на території селища Приазовське, мають на сьогоднішній день статус районних. І сам район поки існує – на сьогоднішній день на території району налічується 15 необ’єднаних сільських і селищних рад, – уточнює Сергій Варбанський. –Приазовська районна рада – як власник цих закладів, несе відповідальність за установи. Однак, районні керівники вважають за краще не вирішувати питання, а перекласти відповідальність на селищну раду, при цьому цинічно кажучи колективам: Варбанський не хоче вас брати, ми вас закриємо».
«День» звернувся за коментарем до директора департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислава Морока. Той повідомив, що відповідно до українського законодавства, ще до кінця 2018 року всі заклади, в тому числі й культури, які розташовані на території об’єднаної територіальної громади, мали перейти у її власність.
«Ніхто не має права нехтувати соціальними стандартами життя громади і рішення про ліквідацію закладів соціальної сфери (а це освіта, культура, спорт тощо) не може бути правочинним, навіть якщо його ухвалює місцевий орган самоврядування, який має повноваження диктувати правила, як жити на тій чи іншій території, – відзначає Владислав Мороко. – Ми вже надіслали офіційні запити на ОТГ, щоб витребувати ухвалені рішення щодо ліквідації закладів, а також поцікавилися, як громада бачить долю тих установ, які вони взяли на свій баланс. Тому що досить часто громади не дбають про культурні установи і не сприяють їхньому економічному росту».
Він додає, що об’єднанні територіальні громади на даний момент не підпорядковані ані районній владі, ані ОДА (чи структурним департаментам). Тому впливати чи наказувати їх за неправомірну діяльність немає можливості.
Думка експерта. Ірина Френкель, директор Українського центру культурних досліджень:
«Саме під час передачі закладів культури з районного рівня до ОТГ відбувається «тихе» закриття культурних установ. Це пов’язано з кількома моментами. По-перше, у 96 % випадків заклади культури не є самостійними юридичними особами, тому порушуються права працівників культури. По-друге, структура бюджетів в ОТГ не відображає розвиток культури, а  лише утримання. Тому у переважній більшості жахливий стан закладів і неналежне устаткування призводить до надання культурних послуг, які не відповідають вимогам часу. І по-третє, працівники культури не вміють адвокувати власні права. Це все призвело до прийняття такого рішення депутатами, що зайвий раз підкреслює неспроможність керівників ОТГ комплексно вирішувати питання галузі культури, які нехтують чинним законодавством».


Сподіваємось, що ця новина не набере всеукраїнського розмаху, зокрема в місті Токмаці і Токмацькому районі.


Немає коментарів:

Дописати коментар