понеділок, 2 серпня 2021 р.

З 1 вересня стартує добровільно-примусове декларування

Закон щодо запровадження одноразового добровільного декларування та сплати одноразового збору до бюджету набрав чинності. Президентська ініціатива стане справжнім механізмом фінансового грабунку громадян і передусім малого та середнього бізнесу. 

Декларування, що стартує з 1 вересня, триватиме рік. Протягом цього часу громадяни повинні задекларувати наявні грошові кошти, земельні ділянки, житло, транспортні засоби, предмети мистецтва, а також корпоративні права, цінні папери та права на отримання дивідендів. Якщо майно та розмір збережень перевищуватимуть 400 тис. грн, доведеться сплатити ще й одноразовий збір – від 5 до 9%. Оскільки навіть в райцентрах вартість звичайної двокімнатної квартири, зазвичай, перевищує  зазначений в законі «400-тисячний поріг», то сплачувати збір доведеться переважній більшості громадян. Після добровільної «явки з повинною» упродовж 60 календарних днів Декларація перевірятиметься. В разі виявлення помилок - із задекларованих цінностей доведеться сплатити 18%.

Фактично, закон запроваджує подвійне оподаткування доходів. Адже ті, хто мають активи понад встановлений «поріг» тепер повинні додатково або ще раз сплатити податки та одноразовий збір. Водночас, законом створюються, так звані «недоторкані». Це чиновники, депутати, судді та низка інших категорій, які протягом останніх 15 років хоча б раз подавали декларацію на виконання законів щодо запобігання корупції. Закон звільняє їх від сплати одноразового збору.

З 1 вересня 2022 р. усі фізичні особи автоматично вважатимуться такими, що підтвердили сплату податків з усіх своїх доходів і майна. Неточності або розбіжності в деклараціях стануть приводом до притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар